Om mig

Mat och vin har intresserat mig ända sedan min uppväxt. Hemma hos oss var maten i fokus. Vi använde riktiga råvaror och allra helst råvaror vi odlat själva. Vi tillagade mat utan genvägar och värdesatte en god måltid.

Jag fick tidigt lära mig betydelsen av att odla rätt gröda på rätt ställe för att få bäst resultat. Lärdomen om jordmån och klimat i odlingssammanhang kan jag nu, många år senare, relatera till i vinsammanhang där det kallas terroir. Terroir och även vinmakaren har stor betydelse för vinets smaker och karaktär.

Uppskattar man en god måltid är steget inte långt borta att vilja hitta rätt dryck till maten. För mig var det ett specifikt tillfälle som blev vändpunkten. Detta var under ett restaurangbesök i Köpenhamn. Jag, min man och goda vänner var i Köpenhamn för att umgås, äta och dricka gott. På italienska restaurangen Era Ora åt vi en stor avsmakningsmeny med viner till. På restaurangen jobbade svenske Pontus Elofsson som sommelier. Hans presentation av maten och vinet gjorde mig totalt hänförd. Jag kunde direkt relatera till min uppväxt och vilket arbete som krävts för att få fram god mat och ett gott och välgjort vin. Pontus Elofsson jobbar idag som chefssommelier på restaurang Noma i köpenhamn, rankad som världens bästa restaurang.

Efter upplevelsen i Köpenhamn ville jag lära mig mer om vin. I Vinkällans regi har jag utbildat mig till sommelier. Jag har också läst flera kurser om vin vid Göteborgs Universitet.